Geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof voor partners
Het geboorteverlof voor partners is met invoering van de WIEG per 1 januari 2019 uitgebreid van twee dagen kraamverlof naar éénmaal de wekelijke arbeidsduur geboorteverlof. De werknemer moet het geboorteverlof opnemen binnen vier weken vanaf de eerste dag na de bevalling. Dit verlof is onvoorwaardelijk. Dit houdt in dat de werknemer bepaalt of en hoe hij dit verlof opneemt. De werkgever dient in voorkomend geval maatregelen te treffen voor de voortgang van de bedrijfsvoering. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door.
Met ingang van 1 juli 2020 kan de partner vijfmaal de wekelijkse arbeidsduur opnemen als verlof, als het kind op of na 1 juli 2020 is geboren. Dit verlof dient binnen zes maanden na de geboorte van het kind te worden opgenomen. De werknemer kan het patroon van de opname van het aanvullend geboorteverlof zelf bepalen. De werkgever mag de door de werknemer gewenste spreiding slechts wijzigen in geval van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Daarvan zal niet snel sprake zijn. De werknemer dient wel eerst het geboorteverlof op te maken voordat hij/zij het aanvullend geboorteverlof kan opnemen.
Tijdens het aanvullend geboorteverlof is er geen recht op loon van de werkgever, maar werkgevers moeten voor hun werknemers bij het UWV een uitkering voor de verlofperiode aanvragen. Deze uitkering is maximaal van 70% van het (maximum) dagloon.
Ouderschapsverlof
Ouders hebben nu al het recht om maximaal 26 weken ouderschapsverlof op te nemen. Dit is onbetaald. In een cao of arbeidsvoorwaardenregeling kan dit anders zijn geregeld. Dit ouderschapsverlof kan worden opgenomen tot het kind acht jaar wordt.
Uitbreiding ouderschapsverlof vanaf 2 augustus 2022
In verband met de Europese richtlijn betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven van ouders en mantelzorgers, is een concept wetsvoorstel voor consultatie ingediend waarin wordt voorgesteld om de eerste negen weken van het ouderschapsverlof van overheidswege voor 50% door te betalen, gemaximeerd tot 50% van het maximum dagloon. Hiermee wil men bewerkstelligen dat meer ouders het ouderschapsverlof ook echt opnemen. Voorwaarde is wel dat deze negen weken betaald ouderschapsverlof worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. Achtergrond daarvan is dat uit onderzoek blijkt dat opname van ouderschapsverlof kort na de geboorte zorgt voor een gelijkere verdeling van arbeid- en zorgtaken tussen beide ouders en op lange termijn een positief effect kan hebben op de arbeidsparticipatie van vrouwen.
Het UWV gaat de verlofuitkeringen uitvoeren en betalen. De beoogde inwerkingtreding van het wetsvoorstel is 2 augustus 2022, omdat op die datum de richtlijn uiterlijk geïmplementeerd moet zijn. UWV en werkgevers krijgen zo ook tijd een en ander voor te bereiden.
Samenvattend
Partners hebben de volgende verlofrechten in verband met de geboorte van een kind:
- calamiteitenverlof met loondoorbetaling op de dag(en) van de bevalling;
- eenmaal de wekelijkse arbeidsduur geboorteverlof met loondoorbetaling op te nemen binnen vier weken na de geboorte;
- vanaf 1 juli 2020 vijfmaal de wekelijkse arbeidsduur aanvullend geboorteverlof, op te nemen binnen zes maanden na de geboorte met uitkering door UWV ter hoogte van 70% van het (maximum) dagloon;
- 26 maal de wekelijkse arbeidsduur onbetaald ouderschapsverlof op te nemen tot de achtste verjaardag van het kind (ook voor moeders);
- Als het wetsvoorstel Wet invoering betaling ouderschapsverlof wordt aangenomen; vanaf 2 augustus 2022 recht op doorbetaling van het 50% van het (maximum) dagloon over de eerste negen weken van het ouderschapsverlof, mits opgenomen in het eerste levensjaar van het kind (ook voor moeders).
Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte over ontwikkelingen ten aanzien van de uitbreiding van het ouderschapsverlof.
Heeft u vragen over geboorte- en ouderschapsverlof en alles wat daarmee samenhangt, dan kunt u contact met ons opnemen en dan helpen wij u graag.