Verruiming aftrekbaarheid inzetbaarheidskosten op transitievergoeding
Door de Coronacrisis is het belang voor werkgevers in te zetten op een bredere inzetbaarheid van werknemers toegenomen en wordt ook bij een beroep op de NOW van werkgevers verlangd meer te doen aan scholing. Om werkgevers te stimuleren daarin te investeren en de arbeidsmarktpositie van werknemers te vergroten is de mogelijkheid om de inzetbaarheidskosten in mindering te brengen op de transitievergoeding per 1 juli 2020 verruimd. Tot 1 juli 2020 gold dat het moest gaan om investeringen gericht op het vergroten van de inzetbaarheid van de werknemer bij een andere werkgever. Per 1 juli 2020 kunnen ook de kosten gericht op de bredere inzetbaarheid in een andere functie binnen de eigen organisatie op de transitievergoeding in mindering worden gebracht.
Let wel, de kosten van functie-specifieke scholing zijn niet aftrekbaar. Functiegerichte kosten moet de werkgever als goed werkgever in het kader van diens scholingsplicht vergoeden. Het moet dus gericht zijn op het vergroten van de inzetbaarheid in een andere functie. Verder is een van de voorwaarden voor de aftrekbaarheid dat werkgever en werknemer dit vooraf schriftelijk afspreken, bijvoorbeeld in een studieovereenkomst. Als de cao hierin voorziet volstaat het om de werknemer erover te informeren, zodat voor de werknemer duidelijk is welke kosten in mindering komen. Het is dus belangrijk om te controleren of de cao al iets hierover bepaalt of om ervoor te zorgen dat de afspraken vooraf worden gemaakt in een studieovereenkomst. Wij kunnen u daarbij natuurlijk behulpzaam zijn.
Nieuwe versie Uitvoeringsregels UWV bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen
De Uitvoeringsregels UWV bij bedrijfseconomisch ontslag geven een nadere toelichting op de (spel)regels die de werkgever in acht moet nemen bij reorganisaties en hoe UWV de ontslagaanvragen toetst. Per 1 september 2020 is een nieuwe versie gepubliceerd.
De wijzigingen zijn vooral belangrijk voor overheidswerkgevers, als het gaat om de onderbouwing van de bedrijfseconomische reden, het meetellen van eerdere ambtelijke aanstellingen en de reikwijdte van de herplaatsingsplicht binnen de overheid.
Verder is aangepast dat de werkgever bij de onderbouwing van de bedrijfseconomische reden (bijv. financiële noodzaak, organisatorische verandering, verhuizing e.d.) soms kan volstaan met het verstrekken van minder gegevens indien bepaalde gegevens niet relevant zijn voor de bedrijfseconomische reden. Dit wordt overigens niet nader toegelicht, dus blijf alert op wat u wel en niet moet aanleveren.
Ook is verduidelijkt wanneer sprake is van bedrijfsbeëindiging. In die situatie geldt het zg. ‘tijdens opzegverbod’ (o.a. ziekte, zwangerschap) niet. Het wordt niet vereist dat sprake is van een daadwerkelijke gehele beëindiging, omdat er een lange tijd kan liggen tussen het beëindigen van de werkzaamheden en de daadwerkelijke beëindiging van het bedrijf.
Gratis ontwikkeladviezen weer in 2021
Per 1 augustus 2020 was het mogelijk voor werkenden en werklozen op kosten van de overheid een loopbaanadvies aan te vragen. Vanwege de grote hoeveelheid aanmeldingen is het budget voor najaar 2020 alweer verbruikt. Minister Koolmees heeft aangekondigd dat in 2021 opnieuw budget beschikbaar zal worden gesteld voor scholing en ontwikkeladviezen.
Verplicht beleid gelijke kansen bij werving en selectie
Om arbeidsmarktdiscriminatie tegen te gaan is een wetswijziging aangekondigd die werkgevers verplicht beleid te voeren, gericht op het bevorderen van gelijke kansen bij werving en selectie (wetsvoorstel “Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie”). In het beleid moet de werkgever beschrijven hoe hij te werk gaat bij de vervulling van vacatures en welke activiteiten ondernomen worden om te zorgen voor een discriminatievrije werving en selectie. Grote bedrijven moeten dat beleid op schrift stellen, kleine bedrijven mogen dat in eerste instantie mondeling toelichten. De grens tussen groot en klein wordt gelegd bij 50 werknemers. De Arbeidsinspectie krijgt de taak om toezicht te houden op naleving van het hebben van beleid en sancties op te leggen bij het ontbreken daarvan. Wij zullen u op de hoogte houden zodra meer over deze wetswijziging bekend is, zodat u op tijd aan de slag kunt met het opstellen of aanpassen van het wervings- en selectiebeleid. Daarvoor zal dan ook de instemming van de ondernemingsraad nodig zijn.
Alcohol- en drugsbeleid
Er is wetgeving in voorbereiding waardoor het mogelijk wordt alcohol- en drugstesten af te nemen in specifieke situaties op de werkplek met een groot veiligheidsrisico, zoals de chemische industrie en andere sectoren. In dat kader wordt op dit moment met sociale partners overleg gevoerd om na te gaan aan welke criteria goed alcohol- en drugsbeleid in het algemeen moet voldoen en hoe werkgevers dat beleid het beste vorm kunnen geven. Zodra meer bekend is zullen we u daarover informeren. Uit de rechtspraak wordt bij herhaling duidelijk dat een deugdelijk alcohol- en drugsbeleid essentieel is voor zaken waarin het draait om een ontslag op staande voet of waarin de oorzaak van het frequent verzuim te herleiden is tot alcohol- of drugsgebruik.
Heeft u vragen? Bel ons op 030-220 31 11 of mail naar: info@vanbladeladvocaten.nl