De SER stelt dat arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd basis voor werk zouden moeten zijn. In het advies staat concreet hoe andere contractvormen (uitzendarbeid, oproepcontracten, tijdelijke contracten, ZZP) beter moeten worden gereguleerd. Deze flexibele contractsvormen hebben een plaats op de arbeidsmarkt bij “piek en ziek”, maar moeten niet meer worden gebruikt om concurrentie op arbeidsvoorwaarden te voorkomen.
Nulurencontracten
Oproep- (inclusief nuluren)contracten worden afgeschaft en worden vervangen door basiscontracten met ten minste een kwartaalurennorm. Hierdoor is het periodieke loon van een werknemer voorspelbaar. Een uitzondering wordt gemaakt voor scholieren en studenten (die als hoofdactiviteit hun opleiding of studie hebben): voor hen komt een contract dat vergelijkbaar is met het huidige systeem.
Uitzendkrachten
- Fase A (het zg. uitzendbeding: het onbeperkt gebruik van tijdelijke contracten en uitsluiting van de loondoorbetalingsplicht) wordt wettelijk vastgesteld op een jaar (is nu anderhalf jaar). De mogelijkheid deze termijn bij cao te verlengen vervalt.
- In fase B kunnen maximaal zes tijdelijke contracten gedurende 2 jaar worden afgesloten (is nu zes contracten in vier jaar).
- Om te voorkomen dat uitzendwerk wordt gebruikt om arbeidskosten te verlagen moet het totaal aan arbeidsvoorwaarden van de uitzendkracht vanaf de eerste werkdag tenminste gelijkwaardig zijn aan het totaal aan arbeidsvoorwaarden van werknemers in gelijkwaardige functies in dienst van de inlener.
- Er komt een verplichte certificering van uitzendbureaus en andere partijen die bemiddelen in arbeid
Tijdelijke contracten
Net als nu mogen er drie tijdelijke contracten worden aangegaan gedurende maximaal 3 jaar. De onderbrekingstermijn van zes maanden komt te vervallen, zodat permanente tijdelijkheid van werk bij dezelfde werkgever niet meer mogelijk is (behalve voor scholieren en studenten voor seizoensarbeid).
Zelfstandigen
- Onder een uurtarief van circa EUR 30,- à EUR 35,- is er als uitgangspunt een arbeidsovereenkomst en moet er dus loonheffing worden afgedragen. Het is aan de opdrachtgever om voor de rechter te bewijzen dat dit uitgangspunt in een specifiek geval onjuist is.
- Bij hogere tarieven verandert er in principe niets. Onenigheid over de aard van de arbeidsrelatie worden tussen contractspartijen civielrechtelijk beslecht. De webmodule die nu in de pilotfase is (zie onze blog van 18 december 2020) kan helpen bij het verkrijgen van duidelijkheid vooraf.
- Zelfstandigen worden verplicht zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en de afspraken uit het pensioenakkoord voor ZZP-ers worden opgevolgd.
Flexibiliteit voor werkgevers
Bij bedrijfseconomische omstandigheden kunnen werkgevers hun werknemers tot 20 procent van de tijd naar huis sturen. In overleg met decentrale partijen kunnen werkgevers 75% van het loon over die dag minder werk gecompenseerd krijgen van de overheid. De werknemer behoudt zo het volledige salaris en dit gaat niet ten koste van WW-rechten.
***
Het Sociaal Akkoord (“Ontwerpadvies Sociaal-economisch beleid 2021-2025”) vindt u via deze link op de website van de SER.
Het Sociaal Akkoord moet nog aan de achterban van de werkgeversverenigingen en werknemersverenigingen worden voorgelegd. Als het wordt goedgekeurd, zullen wij een webinar organiseren om de plannen verder toe te lichten.
Mocht u vragen hebben over het akkoord kunt u contact met ons opnemen.