De inhoud van zo’n beding was onlangs onderwerp van een procedure bij de Rechtbank Midden-Nederland. Het ging om een bedrijf dat vanuit Nederland actief was in de Benelux op het gebied van fitnessapparatuur. Eén van haar werknemers vertrok naar een bedrijf dat actief was in dezelfde branche. Vervolgens vertrokken nog twee werknemers naar hetzelfde bedrijf. De werkgever was (onder meer) van mening dat het anti-ronselbeding uit de arbeidsovereenkomst was overtreden.
In dit beding stond onder meer dat het de werknemer verboden was om ex-collega’s te benaderen en/of weg te lokken van de Werkgever.
De rechter toetste het beding aan een aantal grondrechten (het recht op verplaatsen, het recht op privacy en het recht op vrije meningsuiting). Het verbod om (ex-) werknemers te benaderen perkte de bewegingsvrijheid van de ex-werknemer op onrechtmatige wijze in, aldus de rechter. Het werd de ex werknemer immers verboden om te gaan naar plaatsen waar ook oud-collega’s aanwezig zijn. Het lag dan voor de hand dat beiden elkaar zouden groeten en spreken. Dit was verboden op grond van het beding en de ex werknemer zou het risico lopen hiervoor te worden beboet. Naar de mening van de kantonrechter beperkte het onderhavige beding voorts de vrijheid van de ex-werknemer om zijn mening te uiten nu het beding de ex-werknemer verbood contact te hebben met ex-werknemers.
De vordering van de werkgever tot betaling van de boete vanwege overtreding van het beding strandde dan ook.
Wij adviseren u uiteraard graag mocht u overwegen een anti-ronselbeding op te willen nemen in de afspraken met uw werknemers.