Hieronder een beknopt overzicht van de voorgestelde maatregelen.
Ontslagrecht
Ontslag bij de kantonrechter wordt ook mogelijk als er sprake is van een optelsom van omstandigheden, die gelegen zijn in de persoon van de werknemer, de zogenaamde cumulatiegrond. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld een combinatie van verwijtbaar handelen en een verstoorde verhouding. Als de cumulatiegrond wordt gebruikt voor het ontslag kan de kantonrechter een halve transitievergoeding extra toekennen (bovenop de transitievergoeding).
Ketenregeling
De ketenregeling wordt weer ruimer, waardoor het zoals voor 1 juli 2015 weer mogelijk wordt om 3 aansluitende contracten in 3 jaar te aan te gaan. De tussenpoos van 6 maanden blijft wel, maar kan bij cao worden verkort naar 3 maanden als er sprake is van terugkerend tijdelijk werk dat maximaal 9 maanden per jaar kan worden gedaan. Daarnaast komt er een uitzondering op de ketenregeling voor invalkrachten in het primair onderwijs die invallen wegens ziekte.
Transitievergoeding
Werknemers krijgen vanaf de eerste dag recht op een transitievergoeding (ontslagvergoeding), ook tijdens de proeftijd. Dus niet meer pas na twee jaar. De transitievergoeding wordt dan naar rato van het aantal gewerkte dagen berekend. Voor elk jaar dat de arbeidsovereenkomst heeft geduurd zal een transitievergoeding van een derde maandsalaris verschuldigd zijn, ongeacht de lengte van het dienstverband. De hogere opbouw van de transitievergoeding bij lange dienstverbanden vervalt. Nu is dat nog een half maandsalaris als de arbeidsovereenkomst langer dan 10 jaar heeft geduurd, voor elk jaar boven die 10 jaar.
Er komt een regeling voor kleine werkgevers om de transitievergoeding te compenseren als ze hun bedrijf moeten beëindigen wegens pensionering of ziekte.
Proeftijd
Er kan een proeftijd van 5 maanden worden afgesproken als direct een vast contract wordt aangeboden. Voor contracten van twee jaar of langer mag een proeftijd van 3 maanden worden opgenomen.
Payrolling
Als een werkgever gebruikt maakt van payrolling dan krijgen de ingehuurde werknemers recht op exact dezelfde (primaire en secundaire) arbeidsvoorwaarden als die gelden voor werknemers in dienst zijn, met uitzondering van pensioen. De bijzondere bepalingen in het Burgerlijk Wetboek die zien op uitzendovereenkomsten gelden straks niet langer voor payrollovereenkomsten.
Oproepovereenkomsten
Aan oproepkrachten moet na afloop van elk gewerkt jaar een aanbod tot een “vast uren contract” worden gedaan voor het gemiddelde aantal uren dat zij in de 12 maanden daarvoor recht op loon hadden. Biedt de werkgever dit aan niet dan heeft de oproepkracht recht op loon vanaf de datum waarop de werkgever het aanbod had moeten doen. Bij oproepovereenkomsten worden maatregelen genomen om verplichte permanente beschikbaarheid van oproepkrachten te voorkomen. Zo moet een oproepkracht minstens vier dagen van tevoren worden opgeroepen en als het werk van de oproepkracht vier dagen of korter van tevoren wordt afgezegd, heeft de oproepkracht recht op loon. De termijn van vier dagen kan bij cao worden verkort tot één dag. De opzegtermijn voor de oproepkracht wordt vier dagen.
WW-premie differentiatie
De WW-premie voor werkgevers wordt voordeliger als ze een werknemer een vaste baan aanbieden in plaats van een tijdelijk contract. Nu is de hoogte van de WW-premie afhankelijk van de sector waar een bedrijf actief in is.
Het wetsvoorstel zal nu eerst door de Tweede Kamer behandeld worden. De Raad van State heeft zich al kritisch uitgelaten over de maatregelen voor de ketenregeling, payroll en proeftijd, stellende dat de voorgestelde maatregelen weinig kansrijk zijn om daadwerkelijk een nieuwe balans op de arbeidsmarkt tot stand te brengen. Wel is de Raad van State positief over de verruiming van de ontslaggronden en de gewijzigde transitievergoeding.
De beoogde datum van inwerkingtreding is 1 januari 2020. Of het voorstel in deze vorm wordt aangenomen, moeten we afwachten.
Het wetsvoorstel bevat nog geen maatregelen rond de positie van zelfstandigen en de verplichtingen van werkgevers bij arbeidsongeschiktheid. Er wordt een onafhankelijke adviescommissie ingesteld om onderzoek te doen naar en advies te geven over de fundamentele vragen over de toekomst van de regulering van werk.
Als u vragen heeft over de voorgestelde maatregelen of interesse in een (in house) workshop hierover, kunt u contact opnemen met ons kantoor.
Wij houden u op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen.