Aanzegplicht
De wettelijke aanzegplicht houdt in dat de werkgever de werknemer uiterlijk een maand voor het aflopen van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd schriftelijk informeert, of de arbeidsovereenkomst al dan niet wordt voortgezet en, zo ja, onder welke voorwaarden. Als de werkgever de aanzegplicht helemaal niet nakomt, heeft de werknemer recht op vergoeding van een maandsalaris. Is de werkgever te laat, dan moet de werkgever de vergoeding naar rato betalen over de periode dat de werkgever te laat is. De werkgever zal moeten bewijzen dat de aanzegging daadwerkelijk en tijdig is gedaan. De aanzegplicht geldt voor tijdelijke contracten van zes maanden of langer waarvan de einddatum op een kalenderdatum is gesteld. Dus bij contracten voor de duur van een project of voor vervanging wegens ziekte geldt geen aanzegplicht. De aanzegplicht geldt ook niet, als sprake is van een uitzendovereenkomst met een uitzendbeding.
Doel
De gedachte achter de schriftelijke aanzegplicht en de daaraan gekoppelde aanzegvergoeding bij niet (volledige) nakoming is dat de werknemer tijdig duidelijkheid heeft over het al dan voortzetten van de arbeidsrelatie. De werknemer zal immers op zoek moeten gaan naar ander werk om zijn inkomen veilig te stellen. Uit de wetsgeschiedenis blijkt dat bewust is gekozen voor een schriftelijke aanzegplicht om de positie van de werknemer te versterken. De schriftelijkheidseis dient ter bescherming van de werknemer, zoals ook het geval is bij bijvoorbeeld het proeftijdbeding en het concurrentiebeding.
Hoge Raad
In de zaak, waarover de Hoge Raad op 7 oktober 2022 uitspraak heeft gedaan, ging het om een werknemer met een tijdelijk contract voor de duur van zeven maanden tot 1 december 2019. Op 30 oktober 2019, een maand voor het aflopen van het contract, had de werkgever aan de werknemer meegedeeld dat zijn contract per 1 december 2019 niet zou worden verlengd. De werknemer ging vervolgens op zoek naar een nieuwe baan en vond die ook aansluitend per 1 december 2019.
De werknemer claimde vervolgens de aanzegvergoeding van een maandsalaris, omdat de werkgever hem niet schriftelijk had geïnformeerd over de niet verlenging van zijn contract. De kantonrechter wees het verzoek van de werknemer af. Het hof stelde de werknemer in het gelijk en oordeelde dat de werknemer recht heeft op de aanzegvergoeding, ook al was het voor de werknemer duidelijk dat hij op zoek moest naar een andere baan en die aansluitend vond en geen financieel nadeel had. Volgens het hof kan een wettelijke regel slechts in zeer uitzonderlijke omstandigheden door de rechter ter zijde worden geschoven. De rechter heeft nog minder ruimte, als het gaat om dwingend recht, zoals het geval is bij de schriftelijke aanzegplicht.
De Hoge Raad onderschrijft dit en wijst erop dat de wetgever er bewust voor heeft gekozen dat de werkgever, die de plicht tot schriftelijke aanzegging niet naleeft, de aanzegvergoeding is verschuldigd. De aanzegvergoeding dient ook om de werkgever te prikkelen om de plicht tot schriftelijke aanzegging na te leven. Dat betekent dat de aanzegvergoeding steeds verschuldigd is bij het niet in acht nemen van de schriftelijkheidseis, ook als het voor de werknemer langs andere weg duidelijk was dat de arbeidsovereenkomst niet zou worden voortgezet of de werknemer geen nadeel heeft geleden door het niet naleven van de schriftelijkheidseis.
Plicht werkgever
De werkgever moet dus altijd ervoor zorgen dat het besluit om een tijdelijk arbeidscontract niet te verlengen tijdig en schriftelijk wordt bevestigd om te voorkomen dat de werknemer de aanzegvergoeding met succes kan claimen. Let op, de aanzegging heeft pas effect als deze de werknemer heeft bereikt of als het niet bereiken ervan aan de werknemer zelf is te wijten of in zijn risicosfeer ligt. Dat betekent dat de werkgever moet kunnen aantonen dat de werknemer de aanzegging heeft ontvangen. Daarom is het advies om de brief ter bevestiging van de niet verlenging in elk geval altijd (ook) aangetekend te versturen.
Heeft u vragen over dit onderwerp, mailt u dan naar: Info@vanbladeladvocaten.nl