Werkgevers hebben een zogenaamd instructierecht waarbij zij, met het oog op een goede gang van zaken in de onderneming, regels mogen opleggen aan hun medewerkers. Het moet daarbij wel gaan om redelijke instructies. Het verplicht dragen van een mondkapje op het werk, waarbij meerdere medewerkers en/of andere mensen zich in een binnenruimte bewegen, kan in de huidige omstandigheden als redelijk worden gezien: een werkgever moet immers een veilige werkplek bieden. Ook het huidige overheidsadvies onderstreept de redelijkheid van een dergelijke instructie.
Het te voeren beleid, inclusief eventuele sancties die gelden als werknemers zich niet aan de regels houden, dient op voorhand duidelijk kenbaar te worden gemaakt aan de werknemers.
Niet mogelijk voor werknemer?
Het kan zo zijn dat bepaalde werknemers in de onderneming om medische redenen (zoals astma, COPD of andere luchtwegklachten) geen of niet langdurig een mondkapje kunnen dragen. De werkgever dient dan in overleg met de desbetreffende werknemer, eventueel na advies van de bedrijfsarts, andere passende maatregelen te treffen.
Medezeggenschap
De ondernemingsraad en de personeelsvertegenwoordiging hebben ten aanzien van het instellen van het verplicht dragen van een mondkapje een instemmingsrecht: het gaat immers om een regeling met betrekking tot de arbeidsomstandigheden in de zin van artikel 27 lid 1 sub d Wet op de ondernemingsraden.
Kosten
Indien de werkgever de verplichting van het dragen van de mondkapjes op de werkvloer heeft ingesteld, ligt het op zijn weg om voor de aanwezigheid van de mondkapjes te zorgen en de kosten van de mondkapjes te dragen.
Heeft u vragen over mondkapjes op het werk, of andere maatregelen die samenhangen met de gevolgen van corona op het werk, neem dan gerust contact met ons kantoor op.