Kleine ondernemingen en medezeggenschap
Een onderneming met tien tot vijftig werknemers waarvoor geen ondernemingsraad is ingesteld kan een personeelsvertegenwoordiging (hierna: “PVT”) instellen en is verplicht dat te doen als een meerderheid van de werknemers hier om vraagt. Indien er geen PVT of ondernemingsraad is ingesteld, dan is de kleine ondernemer verplicht om twee keer per jaar een personeelsvergadering (hierna: “PV”) te houden. Hierin kan dan overleg plaatsvinden tussen ondernemer en werknemers, ook over pensioen.
Welke bevoegdheden hebben de PVT en PV al?
De ondernemer dient de PVT en de PV de gelegenheid te geven om advies uit te brengen als de ondernemer van plan is een besluit te nemen dat leidt tot een belangrijke verandering van de arbeidsvoorwaarden voor ten minste een vierde van de werknemers. Ook pensioen is een arbeidsvoorwaarde en kan daar dus onder vallen. Dit advies moet worden gevraagd op een moment dat het nog van invloed kan zijn op het besluit. Van belang is te vermelden dat als het pensioen is geregeld in een toepasselijke cao, via een deelneming in een verplicht gesteld bedrijfstak-pensioenfonds of in een regeling vastgesteld door een publiekrechtelijk orgaan, er geen rol van betekenis is weggelegd ten aanzien van de medezeggenschap van de werknemers.
De ondernemer is verplicht op eigen initiatief algemene gegevens aan de PVT of PV te verstrekken over het gevoerde en nog te voeren sociale beleid. Hieronder valt ook pensioen. Naar huidig recht mag de ondernemer deze algemene gegevens zowel mondeling als schriftelijk verstrekken.
Met betrekking tot de PVT geldt dat de kleine ondernemer verplicht is om, indien daarom wordt gevraagd, alle inlichtingen en gegevens te verstrekken die redelijkerwijs nodig zijn voor de vervulling van de taak van de PVT. De PVT heeft hiermee een recht op informatie op grond waarvan de PVT informatie over de arbeidsvoorwaarde pensioen kan verkrijgen.
Welke uitbreidingen komen erbij?
Het recht op informatie van de PV wordt uitgebreid. Net zoals bij de PVT ook nu al geldt, wordt de ondernemer verplicht om, indien daarom wordt gevraagd, met betrekking tot pensioen alle inlichtingen en gegevens te verstrekken die redelijkerwijs nodig zijn voor de vervulling van de taak van de PV. Hiermee wordt bereikt dat de werknemers in de kleine onderneming het onderwerp pensioen op de agenda kunnen zetten en goed beslagen ten ijs kunnen komen.
De PVT krijgt een initiatiefrecht, in die zin dat als de PVT een met redenen omkleed verzoek aan de ondernemer doet om over de arbeidsvoorwaarde pensioen in overleg te willen treden, de ondernemer hiertoe verplicht is. De PV had dit recht al.
Vanaf 1 januari 2019 is de kleine ondernemer verplicht informatie over pensioen altijd schriftelijk aan haar werknemers te verstrekken. De informatie moet natuurlijk wel schriftelijk beschikbaar zijn bij de werkgever. Indien dit laatste niet het geval zou zijn, dan heeft de werkgever de inspannings-verplichting schriftelijke informatie op te vragen bij de pensioenuitvoerder. Hierdoor wordt verwacht dat de over het algemeen door werknemers als ingewikkeld ervaren informatie beter beklijft en/of begrepen wordt.
In aanvulling op het schriftelijkheidsvereiste wordt de kleine ondernemer verplicht om de PVT danwel de PV zo spoedig mogelijk schriftelijk te informeren over iedere voorgenomen vaststelling, wijziging of intrekking van een pensioen uitvoeringsovereenkomst of pensioen uitvoeringsreglement.
Afgewacht moet worden of met deze wetswijziging het beoogde doel van een grotere betrokkenheid van werknemers bij hun pensioen wordt vergroot.
Indien u over dit onderwerp vragen hebt, dan adviseren wij u vanzelfsprekend graag.