Negen weken betaald ouderschapsverlof in eerste levensjaar kind
Op dit moment kennen we in Nederland al het recht op 26 weken onbetaald ouderschapsverlof per ouder in de eerste acht levensjaren van het kind. De negen weken betaald ouderschapsverlof komen bovenop de 16 weken betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en de zes weken betaald geboorte- en aanvullend geboorteverlof voor de partner.
Met dit voorstel krijgen beide ouders straks gedurende negen van de 26 weken ouderschapsverlof een uitkering van in ieder geval 50% van het dagloon (tot 50% van het maximum dagloon). Een meerderheid van de Eerste kamer heeft een motie aanvaard waarin het Kabinet wordt verzocht het uitkeringspercentage nog voor de ingangsdatum van 2 augustus 2022 te verhogen naar 70%. Dit vanwege de zorg die bestaat dat het opnemen van ouderschapsverlof met name voor laagbetaalde werknemers minder aantrekkelijk blijft. Het uiteindelijke percentage dient dus nog te worden afgewacht. Het is de werkgever die de uitkering aanvraagt na afloop van het verlof.
Betaald ouderschapsverlof bij kinderen die al geboren zijn vóór invoering van de wet
Het ouderschapsverlof geldt ook voor ouders die vóór de invoering van de wet een kind krijgen voor zover het kind op het moment dat de wet ingaat jonger dan 1 jaar is en deze ouders nog niet het volledige recht op ouderschapsverlof (26 maal de arbeidsduur per week) hebben opgenomen.
Betaald ouderschapsverlof bij adoptie- of pleegouderschap
In het geval van adoptie- of pleegouderschap is betaald ouderschapsverlof ook mogelijk voor kinderen onder de acht jaar. Dit geldt alleen voor het eerste jaar na de dag van de feitelijke adoptie of plaatsing.
Heeft u hier vragen over of heeft u vragen over andere verlofvormen, neemt u dan gerust contact op met één van onze specialisten en/of mail naar info@vanbladeladvocaten.nl