Met de invoering van de WWZ zijn per 1 juli 2015 acht ontslaggronden (a t/m h) in de wet opgenomen. Sindsdien is het voor een werkgever alleen mogelijk om eenzijdig een beëindiging van de arbeidsovereenkomst te realiseren indien volledig aan één van deze gronden is voldaan. Het combineren van gronden is nu niet mogelijk.
In de WAB wordt een nieuwe ontslaggrond geïntroduceerd, de ‘i-grond’. Dit is een zogenaamde cumulatiegrond. Dit houdt in dat een werkgever verschillende (niet voldragen) gronden kan combineren om toch tot één voldragen ontslaggrond te komen.
Bijvoorbeeld in de situatie dat een werknemer onvoldoende functioneert, waarbij het verbetertraject (nog) niet voldoende is vormgegeven en waarbij de arbeidsrelatie daarnaast in zekere mate is verstoord. Indien, gelet op de gegeven omstandigheden, van de werkgever in redelijkheid niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst voort te zetten, kan in een dergelijk geval de arbeidsovereenkomst toch worden ontbonden op de i-grond.
De werkgever kan de i-grond niet gebruiken wanneer sprake is van een (onvoldragen) a-grond (bedrijfseconomische redenen), b-grond (langdurige arbeidsongeschiktheid) of f-grond (gewetensbezwaren). Deze gronden kunnen dus niet gecombineerd worden met de andere ontslaggronden.
Wanneer de rechter de arbeidsovereenkomst op de i-grond ontbindt, kan hij aan de werknemer naast de transitievergoeding een aanvullende vergoeding toekennen. De kantonrechter heeft geen verplichting om dat te doen. De hoogte van die aanvullende vergoeding is beperkt tot 50% van de transitievergoeding. Naast deze verhoogde vergoeding kan ook nog steeds een billijke vergoeding worden toegekend als er sprake is van ernstige verwijtbaarheid aan de zijde van de werkgever. Ook blijft het mogelijk dat de rechtbank een verzoek op de i-grond afwijst als de aangevoerde feiten onvoldoende reden vormen voor een ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
Hoe de kantonrechter zal omgaan met de cumulatiegrond en in welke gevallen de verhoogde vergoeding wordt toegekend zal de praktijk moeten uitwijzen. De i-grond kan worden gebruikt bij verzoekschriften die worden ingediend op of na 1 januari 2020.
Wilt u meer weten over de WAB, lees dan ook onze eerdere blogs op de website (www.vanbladeladvocaten.nl/actueel) Mocht u vragen hebben over gevolgen van de WAB voor uw organisatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!