Wat was er aan de hand?
De werknemer was 7,5 jaar in dienst geweest bij de werkgever als projectmanager. Voor zijn werk had hij een mobiele telefoon van de zaak. In het bedrijfsreglement stond dat incidenteel en beperkt gebruik van de telefoon voor persoonlijke doeleinden is toegestaan. Daarbij dienden “de regels van zorgvuldigheid, integriteit en goede naam” in acht te worden genomen.
De werknemer is uit dienst gegaan in 2015. Aan het einde van het dienstverband heeft de werknemer nog ruim 200 verlofuren opstaan. De werknemer vorderde uitbetaling van deze uren. De werkgever beriep zich echter op verrekening van de schade die zij door het WhatsApp gedrag van de werknemer had geleden.
De werkgever had namelijk na uitdiensttreding van de werknemer geconstateerd dat de werknemer tussen juli 2014 en januari 2015 1255 WhatsApp berichten had uitgewisseld met verschillende dames. De werkgever stelde dat het ging om liefdesberichten met een emotionele inhoud. De werkgever was daarom van mening dat de tijd die de werknemer aan de berichten had besteed uit (veel) meer heeft bestaan dan enkel het typen en lezen van die berichten. De werkgever voerde aan dat de werknemer door het versturen en ontvangen van deze hoeveelheid berichten niet heeft gewerkt en daarom onterecht loon heeft genoten.
Hoe de werkgever toegang heeft gekregen tot de berichten en waarom de werkgever de berichten heeft gelezen blijkt niet uit de uitspraak.
Wat vond de kantonrechter?
De kantonrechter oordeelde dat de werkgever terecht een beroep deed op verrekening van haar schade. Doordat de werknemer tijdens het whatsappen niet heeft gewerkt, heeft hij geen recht op loon. Door WhatsApp veelvuldig te gebruiken voor privé doeleinden tijdens werktijd heeft de werknemer volgens de kantonrechter het bedrijfsreglement overtreden. De kantonrechter schatte de tijd die de werknemer aan ieder bericht heeft besteed op 2,5 à 3 minuten. Deze tijd vermenigvuldigde de kantonrechter met het bruto uurloon, vermeerderd met vakantietoeslag. Dit kwam neer op een bedrag van € 1500. Dit bedrag mocht de werkgever met het nog te betalen loon (voor de verlofuren) verrekenen.
Les voor werkgevers en werknemers
Werknemers kunnen uit deze uitspraak leren dat je een risico loopt door buitensporig veel privézaken in de tijd van de baas te doen: dat kan betekenen dat je geen recht hebt op loon over de tijd die je niet aan werken besteedt.
Werkgevers doen er verstandig aan om in de arbeidsovereenkomst of een reglement grenzen te stellen aan het privégebruik van de aan de werknemer ter beschikking gestelde telefoon (of andere communicatiemiddelen), zodat bij overtreding van de regels een (passende) sanctie kan worden opgelegd. En bij einde dienstverband even kijken of er nog iets te verrekenen valt!