Gezonde en veilige werkplek
Wat moet ik doen om een gezonde en veilige werkomgeving voor mijn personeel zoveel mogelijk te waarborgen?
- Geef actuele informatie over de maatregelen die door de overheid en RIVM & GGD worden geadviseerd en handel daarna.
- Informeer de werknemers over het virus, de symptomen en de hygiënevoorschriften en faciliteer de voorgeschreven hygiënemaatregelen.
- Zorg voor de beschermingsmiddelen die nodig zijn om het werk veilig en gezond te kunnen doen.
- Stuur een werknemer die verschijnselen vertoont die duiden op besmetting door het virus direct naar huis en zorg dat hij de huisarts of GGD raadpleegt.
Wat kan ik doen als de werknemer de instructies negeert?
- Spreek de werknemer erop aan en wees duidelijk dat hij niet alleen zichzelf maar ook collega’s en anderen onnodig blootstelt aan besmetting.
- Waarschuw indien de werknemer zich desondanks niet aan de voorschriften houdt voor evt. sancties omdat hij niet als goed werknemer handelt en leg dat schriftelijk vast.
Kan ik een werknemer vragen om preventief thuis te werken?
- Ja, daarmee handelt u in lijn met adviezen overheid en RIVM. Er moet wel een adequaat ingerichte werkplek zijn, zoals een ergonomische stoel of bureau. De werknemer houdt recht op doorbetaling van loon. Als er geen adequate thuiswerkplek is of als de aard van de functie thuiswerken onmogelijk maakt, dan houdt de werknemer die op verzoek van de werkgever preventief thuis blijft recht op doorbetaling van loon.
Wat zijn mijn verplichtingen als de werknemer in quarantaine moet blijven?
- Bij verplichte quarantaine moet het loon worden doorbetaald omdat u ook niet de werknemer op het werk wil toelaten om besmettingsgevaar te voorkomen.
Omzetverlies
Wat kan ik doen als er geen werk is en omzetverlies van minder dan 20%?
- U kan werknemers vragen maar niet verplichten om bovenwettelijke vakantiedagen of tijd voor tijd op te nemen, tenzij daarover in cao of arbeidsovereenkomst afspraken zijn gemaakt.
- Beperk of stop de inzet van uitzendkrachten.
- Verleng geen tijdelijke contracten.
- Maak gebruik van de proeftijd (dat kan ook voor aanvang dienstverband).
Wat kan ik doen als er een omzetverlies van 20% of meer dreigt?
- Vraag een tegemoetkoming aan in de loonkosten op basis van de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW)
- Verleng geen tijdelijke contracten.
- Stop de inzet van uitzendkrachten.
- Maak gebruik zo nodig van de proeftijd vóór aanvang dienstverband
- Proeftijdontslag is tijdens de NOW mogelijk.
Vakantie, verlof en reizen
Kan ik de werknemer verplichten vakantie op te nemen omdat er minder werk is vanwege het Corona virus?
- Nee, dat kan niet maar als de werknemer ermee instemt is dat anders. Dan is het raadzaam het opnemen van de bovenwettelijke vakantiedagen voor te stellen, tenzij de werknemer zelf voorstelt om de wettelijke dagen op te nemen (die vervallen eerder).
Als de werknemer geen gebruik kan maken van de kinderopvang, moet de werknemer dan verlof opnemen?
- Om opvang te regelen kan de werknemer met behoud van loon calamiteitenverlof opnemen. Dat is in principe voor een dag. In een cao kan een ruimere regeling staan. Lukt het niet om de opvang te regelen, dan kan de werknemer vakantie opnemen, ouderschapsverlof of onbetaald verlof.
Valt de zorg voor de kinderen die niet meer naar school kunnen onder (kortdurend) zorgverlof?
- Nee, zorgverlof is alleen van toepassing in situaties waarin de medewerker de zorg heeft voor een ziek kind (of partner e.d.) en voor wie de zorg niet door anderen kan worden gedaan.
Mag de werknemer zijn verlofaanvraag intrekken omdat hij door de reisbeperkingen niet op vakantie kan gaan?
- Dat kan als de vakantie nog niet is vastgesteld of goedgekeurd. Staat de vakantie inmiddels vast, dan kan de werknemer die in principe niet eenzijdig terugdraaien. Maar als de werknemer zijn vakantiereis moet annuleren wegens de opgelegde reisbeperkingen en er is nog werk, dan is het redelijk hier flexibel mee om te gaan.
- De werkgever mag wel in overleg met de werknemer een vastgestelde vakantie terugdraaien in verband met gewichtige redenen. De werkgever zal dan de schade als gevolg van het annuleren van de vakantie moeten vergoeden.
Kan ik een werknemer verbieden naar het buitenland te reizen?
- Ja gelet op het huidige verbod van de Nederlandse overheid niet meer naar het buitenland te reizen tenzij dat strikt noodzakelijk is. Vakantiereizen naar het buitenland worden door de overheid afgeraden. Werknemers kunnen een voorgenomen vakantie uitstellen (of annuleren). Informeer de werknemer over de gevolgen voor het loon als hij toch besluit te gaan en niet terug kan keren.
Moet ik het loon doorbetalen als de werknemer vooraf aan de EU-beperkende reismaatregelen naar het buitenland is gereisd en niet direct terug kan komen naar Nederland?
- Ja als het om een zakelijke reis gaat. Er zal dan ook gezocht moeten worden naar de mogelijkheden om de werknemer zo snel mogelijk terug naar Nederland te halen (met hulp van reisagent of verzekeraar en het ministerie van Buitenlandse Zaken).
- Als het een vakantie of privéreis betreft, dan zal een redelijke oplossing gezocht moeten worden doordat sprake is van overmacht. Loondoorbetaling ligt voor de hand. Als het (veel) langer dan een paar dagen duurt kan worden gevraagd om bovenwettelijke vakantiedagen op te nemen.
Covid-19 en privacy
Mag ik mijn werknemers (laten) controleren op Covid-19 door zelf te temperaturen of een test te laten afnemen?
- Nee dat mag niet. Medische controles mogen alleen bij een zeer beperkte groep werknemers worden uitgevoerd (piloten, chauffeurs etc) en zijn in die gevallen voorbehouden aan artsen.
Is dat anders als de werknemer schriftelijk toestemming geeft?
- Nee, de werkgever mag dit niet vragen als er geen wettelijke basis is, die maar voor een zeer beperkte beroepsgroep geldt.
- Als er aanleiding is een werknemer te laten controleren op Covid-19 dan moet u hem naar huis sturen en contact laten opnemen met de huisarts of GGD.
Kan ik de werknemer erop aanspreken als hij ziekteverschijnselen vertoont, zoals hoesten?
- Stuur de werknemer naar huis en laat hem contact opnemen met de GGD, huisarts of bedrijfsarts.
Wat kan ik vragen als een werknemer zich ziekmeldt?
- Een werkgever mag vragen of er verschijnselen zijn die verband kunnen houden met coronavirus. Het gaat immers om de mogelijkheid om passende maatregelen te kunnen nemen voor de veiligheid en gezondheid van collega’s.
Heeft u andere of aanvullende vragen over de gevolgen van het corona-virus: neem dan gerust contact met ons op. Telefonisch kan dat via 030 220 3111 of per e-mail via info@vanbladeladvocaten.nl