Tip 1
Als er meerdere gedragingen van de werknemer aan het ontslag ten grondslag worden gelegd, dan moet de werkgever alle gedragingen afzonderlijk – bij ontkenning van de werknemer – bewijzen. Slaagt de werkgever er niet in te bewijzen dat een deel van de opgegeven gedragingen hebben plaatsgevonden, dan heeft dat in principe tot gevolg dat het ontslag geen stand houdt. Hoe ernstig het wel bewezen deel van de ontslagredenen dan ook is. Wij raden daarom aan om in de ontslagbrief op te nemen dat ‘de gedragingen en/of gebeurtenissen ieder afzonderlijk, maar in ieder geval gezamenlijk genomen, voldoende reden opleveren om tot ontslag op staande voet over te gaan.’
Tip 2
De werkgever is geneigd om in een ontslag op staande voet situatie vaak ‘gespierde’ taal te gebruiken in de ontslagbrief. Er staat bijvoorbeeld in de brief van een werknemer in de retail ‘wij ontslaan u omdat u producten van ons heeft gestolen of verduisterd’. Om een gedraging te kunnen kwalificeren als ‘diefstal’ of ‘verduistering’ is vereist dat sprake is geweest van ‘opzet’. Het standpunt van de werknemer is dan vaak dat geen sprake is geweest van ‘opzet’, maar dat hij gewoon vergeten is het product af te rekenen. Het is dan aan de werkgever om te bewijzen dat de werknemer opzet had, tenzij het voor de werknemer duidelijk was dat de werkgever de term ‘diefstal’ niet in de strafrechtelijke betekenis heeft opgevat. Beter is om een dergelijke strafrechtelijke kwalificaties niet te gebruiken en in de ontslagbrief te bevestigen dat de werknemer zich schuldig heeft gemaakt aan het ‘zonder betalen meenemen van een product dat aan de werkgever toebehoort’.
Tip 3
Mocht de werknemer in het gesprek waarin hij wordt geconfronteerd met de misdraging en in de gelegenheid wordt gesteld om daarop te reageren, toegeven zich aan de gedraging schuldig te hebben gemaakt, dan is het verstandig om daaraan in de ontslagbrief (in detail) aandacht aan te besteden. Het wordt dan voor de werknemer lastiger – en minder geloofwaardig – om daar op een later moment op terug te komen. Een dergelijke verklaring moet de werknemer natuurlijk wel in alle vrijheid hebben afgegeven.
Mocht u menen dat er aanleiding is om uw werknemer op staande voet te ontslaan, neem dat gerust contact met ons op. Wij helpen u graag op weg.