In het wetsvoorstel Nadere beloningsmaatregelen financiële ondernemingen worden naast een paar technische veranderingen de volgende wijzigingen aangekondigd:
- een wettelijke retentieperiode van 5 jaar voor aandelen die aan bestuurders en medewerkers van financiële ondernemingen als onderdeel van hun vaste beloning zijn toegekend
- een wettelijke verplichting voor financiële ondernemingen om zich rekenschap te geven van en verantwoording af te leggen over de verhouding van de beloningen tot de maatschappelijke functie van de onderneming
- een aanscherping van de mogelijkheid tot afwijking van het bonusplafond voor niet-CAO personeel
Retentieperiode
Het voorstel om een retentieperiode in te voeren geldt voor aandelen en andere bestanddelen waarvan de waarde afhankelijk is van de waarde van de onderneming, als deze onderdeel zijn van de vaste beloning. De aandelen mogen gedurende die 5 jaar dus niet worden ‘gecasht’. Dat geldt zowel voor bestuurders als medewerkers van de financiële onderneming.
Rekenschap en verantwoording beloningenbeleid
Deze wijziging verplicht financiële ondernemingen zich te verantwoorden over hoe de beloningen van de bestuurders, commissarissen en medewerkers zich verhouden tot de maatschappelijke functie van de onderneming en hoe de beloningen tot stand zijn gekomen. Deze verplichting geldt overigens alleen voor financiële ondernemingen die op grond van de Wet financieel toezicht (Wft) verplicht zijn een bestuursverslag op te stellen.
Aanscherping afwijking bonusplafond niet-cao personeel
Deze wijziging is een aanscherping van de al bestaande mogelijkheid om af te wijken van het bonusplafond (nl. max. 20% van het vaste salaris) voor niet-CAO personeel. Die afwijkingsmogelijkheid om een hogere bonus toe te kennen is alleen bedoeld voor zeer uitzonderlijke gevallen. Uit onderzoek door toezichthouder DNB is gebleken dat die afwijkingsmogelijkheid juist wordt gebruikt voor personeel dat belangrijke risicoafwegingen voor de onderneming maakt of direct met de klant te maken heeft. Dat is in strijd met het doel van de wet. De aanscherping dient om dat te verduidelijken: afwijking van het bonusplafond voor niet- cao personeel is uitsluitend in uitzonderlijke gevallen toegestaan en in ieder geval niet mogelijk voor medewerkers die:
- een controle functie vervullen of
- zich direct bezighouden met het verlenen van financiële diensten aan consumenten.
Verder wordt een jaarlijkse mededelingsplicht ingevoerd over het gebruik van de mogelijkheid tot afwijking van het bonusplafond door de onderneming aan de toezichthouder.
1 juli 2021
De beoogde datum van inwerkingtreding voor invoering van de retentieperiode en het aangescherpte afwijkingsbeleid voor het bonusplafond bij niet-CAO personeel is 1 juli 2021.
1 juli 2022
De voorgestelde verplichting om rekenschap te geven en verantwoording af te leggen over het beloningsbeleid gaat in op 1 juli 2022.
Overgangsperiode
Financiële ondernemingen krijgen een jaar de tijd om in overleg te treden met individuele medewerkers (en vakbonden) om, waar nodig, arbeidsvoorwaarden en contractueel vastgelegde afspraken te herzien (inclusief de regelingen voor vaste verkoopmomenten van de aandelen). Vanaf 1 juli 2022 zullen de nieuwe verplichtingen dan ook gaan gelden voor personeel dat al op 1 juli 2021 werkzaam was voor de financiële instelling. Reeds voor 1 juli 2021 in eigendom verworven aandelen blijven buiten beschouwing en worden dus niet geraakt door de wetswijziging.
Let op! Als geen herziening binnen het overgangsjaar heeft plaatsgehad, kan de toezichthouder een boete opleggen. Daarnaast wordt van de werkgever verlangd om arbeidsrechtelijke maatregelen te treffen als een medewerker weigert akkoord te gaan met een voorstel tot herziening van afspraken, in het uiterste geval zelfs ontslag. Uit de toelichting blijkt dat het verzoek tot aanpassing wordt beschouwd als een redelijk verzoek omdat de werkgever moet voldoen aan de eisen van de wet. Hoewel het uiteindelijk aan de rechter is te beslissen of het in een concreet geval een redelijk verzoek is dat de werknemer moet aanvaarden, geeft dit de werkgever een sterk argument in handen om de aanpassingen door te voeren.
Tot slot
De nieuwe verplichtingen grijpen in op bestaande arbeidsvoorwaarden en beloningen van medewerkers die werkzaam zijn bij een bank, verzekeraar, leasemaatschappij etc. Het is dus belangrijk als werkgever om tijdig te inventariseren of het nodig is om afspraken te herzien en hoe dat dan kan worden gerealiseerd. Belt of mailt u ons, als u hierover vragen heeft. Wij zullen u uiteraard op de hoogte houden van de ontwikkelingen en u informeren, zodra zeker is dat de voorgestelde wetswijzigingen zullen worden ingevoerd.