Deze vragen kwamen aan de orde in een zaak van een werkneemster tegen ABN AMRO. In deze zaak werden door de Hoge Raad de volgende twee juridische vragen beantwoord:
- Per wanneer eindigt de arbeidsovereenkomst? en
- Hoe bereken je de vervaltermijn voor het indienen van een verzoek tot toekenning van de transitievergoeding?
Per wanneer eindigt de arbeidsovereenkomst?
Aanleiding voor de vragen waar de Hoge Raad zich over moest buigen betrof de vervaltermijn voor het indienen van een verzoekschrift. ABN AMRO had de arbeidsovereenkomst met de werkneemster opgezegd per 1 maart zonder toekenning van een transitievergoeding. De werkneemster diende vervolgens een verzoekschrift in bij de kantonrechter, omdat zij alsnog een transitievergoeding wilde ontvangen. Zij diende het verzoekschrift in op 30 mei. De vervaltermijn voor het indienen van zo’n verzoekschrift is drie maanden.
De kantonrechter was van mening dat het verzoekschrift te laat was ingediend omdat deze ervan uitging dat 28 februari de laatste dag van de arbeidsovereenkomst was.
De werkneemster ging in hoger beroep. Het gerechtshof oordeelde dat het dienstverband vanwege het gebruik van het woordje per niet was geëindigd op 28 februari maar op 1 maart, zodat het verzoekschrift wel op tijd was ingediend.
Uiteindelijk moest de Hoge Raad hierover oordelen. Deze bekrachtigde het oordeel van de kantonrechter. Een voor de hand liggende en in de praktijk gangbare en goed hanteerbare uitleg van de wettelijke regeling voor het eindigen van de arbeidsovereenkomst brengt volgens de Hoge Raad mee dat de overeenkomst eindigt aan het einde van de laatste dag van de looptijd ervan (ook vaak genoemd “de laatste werkdag”). Met ingang van de daaropvolgende dag bestaat de arbeidsovereenkomst dus niet meer.
In het wetsartikel over de opzegging (7:672 lid 1 BW) is het volgende bepaald: Opzegging geschiedt tegen het einde van de maand, tenzij bij schriftelijke overeenkomst of door het gebruik een andere dag daarvoor is aangewezen.
De Hoge Raad overwoog dat partijen niet zijn afgeweken van het uitgangspunt van dit wetsartikel, waarin is opgenomen dat de opzegging van een arbeidsovereenkomst altijd geschiedt tegen het einde van de maand. Wanneer partijen niet zijn overeengekomen dat de opzegging tegen een andere dag geschiedt dan tegen het einde van de maand, dan eindigt de arbeidsovereenkomst dus op die dag, aldus de Hoge Raad. Dat geldt ook voor de opzegging per de eerste dag van de volgende maand.
De arbeidsovereenkomst van de werkneemster was dus geëindigd op 28 februari.
Hoe bereken je de vervaltermijn?
Voor de vervaltermijnen binnen het arbeidsrecht betekent het voorgaande dat zo’n termijn gaat lopen op de eerste dag na de laatste dag van de arbeidsovereenkomst. De termijn loopt af aan het einde van de met die laatste dag overeenstemmende dag drie maanden later. De termijn eindigt daarmee in beginsel steeds aan het einde van de dag met hetzelfde nummer als dat van de laatste dag van de arbeidsovereenkomst. Dit laatste afgezien van de werking van de Algemene Termijnenwet. De enige uitzondering hierop is het geval dat de maand waarin de termijn afloopt, niet een dag met hetzelfde nummer kent, omdat deze maand korter is. In dat geval eindigt de termijn aan het einde van de laatste dag van die maand.
In de hiervoor beschreven situatie was de laatste dag van de arbeidsovereenkomst 28 februari en liep de termijn van drie maanden af op 28 mei.
Ons advies
Ondanks de duidelijkheid die de Hoge Raad heeft gegeven over het gebruik van het woordje per, adviseren wij werkgevers om in een opzeggingsbrief specifiek te benoemen wat de laatste dag van de arbeidsovereenkomst is, zodat hierover bij de werknemer geen onduidelijkheid bestaat.
Indien u als werkgever geconfronteerd wordt met een verzoekschrift, raden wij u aan om na te (laten) gaan op welke vervaltermijn het verzoek van de werknemer is gebaseerd en of het verzoekschrift tijdig is ingediend.
Werknemers adviseren wij om alert te zijn op vervaltermijnen en hierover tijdig juridisch advies in te winnen.
Heeft u vragen over de einddatum van een arbeidsovereenkomst of over een vervaltermijn? Neem dan contact op met één van de arbeidsrechtadvocaten van Van Bladel Advocaten via 030 - 220 3111 of info@vanbladeladvocaten.nl. Wij helpen u graag verder.