Tijdens het opnemen van vakantiedagen moet het juiste loon worden betaald. Dit geldt ook tijdens ziekte. Maar wat is nu eigenlijk de waarde van zo’n vakantiedag? In een recente uitspraak heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie nadere uitleg gegeven over de waarde van een vakantiedag tijdens ziekte.
Volgens de wet behoudt de werknemer gedurende zijn vakantie recht op loon. Maar hoeveel loon? In 2019 schreef ik een blog over de waarde van een vakantiedag, zie blog 11 juli 2019
Het uitgangspunt bij het bepalen van de waarde van een vakantiedag is - kort gezegd - dat een werknemer geen financieel nadeel mag ondervinden van het opnemen van vakantie.
Voor de berekening van het vakantieloon maakt het geen verschil of het gaat om een periode van vakantie tijdens het dienstverband of uitbetaling van vakantiedagen bij het einde van het dienstverband. En hoe zit het met het opnemen van vakantiedagen tijdens een periode van ziekte?
De waarde van een vakantiedag tijdens ziekte
De recente uitspraak van het Hof van Justitie van 9 december 2021 gaat over een ambtenaar die bij de Nederlandse Belastingdienst werkt. Hij is sinds 24 november 2015 langdurig gedeeltelijk arbeidsongeschikt en volgt een re-integratietraject. De ambtenaar zit inmiddels in zijn tweede ziektejaar. Hij ontvangt 70% van zijn loon voor de uren waarvoor hij arbeidsongeschikt is verklaard en 100% voor de uren waarvoor hij arbeidsgeschikt wordt geacht. Tijdens zijn vakantie ontvangt hij hetzelfde. Hij krijgt tijdens zijn vakantie dus geen lager loon dan in de periode waarin hij geen vakantie opneemt.
De rechtbank Overijssel, waar deze zaak dient, twijfelt over de vraag of het feit dat rekening wordt gehouden met de vermindering van het loon wegens arbeidsongeschiktheid, afbreuk doet aan het recht van deze werknemer op jaarlijkse vakantie met behoud van loon. De rechtbank schorst de behandeling van de zaak en verzoekt het Europese Hof om een prejudiciële beslissing hierover.
Het Hof oordeelt dat het recht op jaarlijkse vakantie met behoud van loon in beginsel moet worden bepaald aan de hand van de tijdvakken waarin krachtens de arbeidsovereenkomst daadwerkelijk werkzaamheden zijn verricht, zonder dat rekening wordt gehouden met de omstandigheid dat het bedrag van het loon is verminderd als gevolg van arbeidsongeschiktheid wegens ziekte.
Met andere woorden: Een werkgever mag bij de vaststelling van het vakantieloon van een arbeidsongeschikte werknemer geen rekening houden met een korting op het loon wegens arbeidsongeschiktheid. De werknemer moet bij het opnemen van vakantiedagen tijdens ziekte hetzelfde loon ontvangen als het loon dat hij zou hebben ontvangen als hij niet ziek zou zijn geweest. De Nederlandse Belastingdienst moest de ambtenaar tijdens zijn vakantie dus het volledige loon doorbetalen.
Heeft u vragen over de hoogte het vakantieloon, al dan niet tijdens ziekte, neemt u dan gerust contact op met één van onze specialisten via 030-2203111 of via info@vanbladeladvocaten.nl