Onbelaste thuiswerkvergoeding
Per 1 januari 2022 mogen werkgevers een onbelaste thuiswerkvergoeding verstrekken van maximaal 2 euro per dag. De vergoeding kan op basis van een vast thuiswerkpatroon worden toegekend of op declaratiebasis. Een werknemer heeft recht op of de thuiswerkvergoeding óf de reiskostenvergoeding. Op de dagen dat een werknemer al een reiskostenvergoeding ontvangt, kan dus niet daarnaast een thuiswerkvergoeding worden verstrekt. De wegens de Corona pandemie tijdelijk verruimde Werkkostenregeling is per 1 januari 2022 vervallen.
Rookruimtes
Vanaf 1 januari 2022 zijn rookruimtes op de werkplek niet meer toegestaan; er geldt een rookverbod voor alle ruimtes, gebouwen en inrichtingen waar gewerkt wordt. Dit geldt dus ook voor een bedrijfsauto.
Uitbreiding medezeggenschap flex
Per 1 januari 2022 krijgen flexkrachten sneller medezeggenschapsrechten. Een werknemer hoeft maar drie maanden werkzaam te zijn in de onderneming voordat hij kan stemmen (actief kiesrecht) en zich verkiesbaar kan stellen (passief kiesrecht). Uitzendkrachten bouwen ook sneller kiesrecht op in het bedrijf van de inlener: vanaf 1 januari krijgt een uitzendkracht na 18 maanden actief en passief kiesrecht.
Hoge WW-premie bij overwerk
Vanaf 2022 geldt de hoge WW-premie als een werknemer met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd van minder dan 35 uur per week meer dan 30% van de contracturen per jaar overwerkt. De hoogte van de WW premie bedraagt dan 7,7% (AWf-hoog) in plaats van 2,7%. (AWf-laag). De hoge premie op afwijkend overwerk was vanwege de Coronacrisis tijdelijk opgeschort, maar die opschorting is per 1 januari 2022 geëindigd. Belangrijk om goed in de gaten te houden of werknemers met een vast contract structureel overwerken.
Transitievergoeding
In 2022 bedraagt de maximale transitievergoeding € 86.000,- bruto (of een jaarsalaris als dat hoger is). U kunt de transitievergoeding berekenen via de Tool Transitievergoeding op onze website.
STAP
Studiekosten en andere scholingsuitgaven zijn vanaf 1 januari 2022 niet meer fiscaal aftrekbaar. In plaats daarvan kunnen werkenden en werkzoekenden een STAP budget aanvragen van maximaal 1000 euro voor scholing en ontwikkeling. STAP is een subsidie van de overheid en staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Het STAP budget kan vanaf 1 maart 2022 worden aangevraagd bij UWV voor scholingsactiviteiten die in het scholingsregister staan.
Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
Op 1 augustus 2022 treedt de wet in werking, waarin de Europese richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden wordt geïmplementeerd. Een deel van de maatregelen in deze richtlijn geldt al in Nederland of is staande praktijk. Werkgevers worden onder meer verplicht meer informatie over arbeidsvoorwaarden en de rechten en plichten te verstrekken bij aanvang van een dienstverband. Wanneer een werkgever door de wet of de CAO verplicht wordt bepaalde opleidingen aan de werknemer te verstrekken, moet de werkgever die betalen en moet de opleiding onder werktijd kunnen worden gevolgd. Ook mag een werkgever een werknemer niet belemmeren om buiten het werkrooster te gaan werken voor een andere werkgever (zg. nevenwerkzaamhedenbeding), tenzij hiervoor een objectieve rechtvaardigingsgrond is. Zie hierover ook onze eerdere blog. Daarnaast mogen werknemers vanaf een dienstverband van 26 weken – maximaal een keer per jaar – een verzoek doen voor een vorm van arbeid met meer voorspelbare arbeidsvoorwaarden. De wet heeft directe werking. We zullen u in een afzonderlijk blog nader over deze wet berichten en de gevolgen voor onder andere gemaakte afspraken over studiekosten en het verrichten van nevenwerkzaamheden.
Ouderschapsverlof
Vanaf 2 augustus 2022 heeft een werknemer recht op gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. In het kort komt het er op neer dat een werknemer in het eerste levensjaar van een kind 9 weken met gedeeltelijk betaald verlof kan. Dit verlof wordt uitbetaald door het UWV. Meer hierover kunt u lezen in ons eerdere blog.
Webmodule zelfstandigen
De webmodule blijft voorlopig bestaan. De vragenlijst kan gebruikt worden om helderheid te geven of werk door een zelfstandige of een werknemer mag worden gedaan. Zie onze eerdere blog voor meer informatie hierover.
Coalitieakkoord
In het coalitieakkoord heeft het nieuwe kabinet Rutte IV grote plannen aangekondigd gericht op hervorming van de arbeidsmarkt. Die plannen zijn gebaseerd op het SER advies (juni 2021) en het eindrapport van de Commissie Regulering van Werk (januari 2020). Het kabinet wil de verschillen tussen vaste krachten en flexkrachten gaan verkleinen door oproep-, uitzend-, en tijdelijke contracten beter te reguleren. Ook wordt een neutrale deeltijd WW uitgewerkt. Verder wordt geld uitgetrokken voor het verlichten van de lasten van het MKB voor loondoorbetaling tijdens ziekte. Behalve het verder ontwikkelen van de webmodule voor zelfstandigen zal ook strenger gehandhaafd gaan worden bij vermoeden van schijnzelfstandigheid.
Wij houden u uiteraard op de hoogte, zodra meer bekend wordt over de uitwerking van het coalitieakkoord over de hervormingen van de arbeidsmarkt en andere belangrijke nieuwe ontwikkelingen, zoals een advies van de SER over de Arbovisie 2040 gericht op de verbetering van de veiligheid en gezondheid van werkenden.