Het ging om een kwaliteitsmedewerker E in ploegendienst die boventallig was geworden. Deze werknemer had twee keer eerder aangeboden functies geweigerd. Zij vond beide functies niet passend, omdat die in de dagdienst waren. Op het derde aanbod voor een functie, wel in ploegendienst zoals zij gewend was, ging de werknemer niet in, omdat ze dacht dat ze direct in die functie moest hervatten terwijl ze op dat moment ziek was. De werkgever had bij het aanbod een termijn gesteld om de aangeboden functie te aanvaarden, maar die hing samen met de termijn van UWV om de ontslagaanvraag al dan niet in te trekken. De werkgever had geen termijn gesteld waarbinnen de medewerker in de functie ook zou moeten hervatten.
Het hof is het met de werkgever eens dat het niet kunnen hervatten door ziekte niet betekent dat de werknemer de aangeboden functie niet had kunnen accepteren. Ook het argument van de werknemer, dat zij de functie niet kon aanvaarden omdat zij vanwege haar medische aandoening een vervoersprobleem had, baatte haar niet. De werkgever was aan het bezwaar tegen de twee eerder aangeboden functies tegemoet gekomen door een functie aan te bieden in de ploegendienst. Het vervoersprobleem zou volgens de werkgever oplosbaar kunnen zijn, maar de werknemer had niet meegewerkt aan een oplossing. Andere redenen die de werknemer zouden kunnen belemmeren om het derde alternatief te aanvaarden had de werknemer niet aangevoerd. Het hof vindt deze weigerachtige en niet constructieve houding van de werknemer, waardoor zij niet kon worden herplaatst en ontslag onvermijdelijk werd, ernstig verwijtbaar zodat zij geen recht heeft op de transitievergoeding. Ook de escape die de wet biedt om bij ernstige verwijtbaarheid toch de transitievergoeding toe te kennen, ging volgens het hof niet op. Het gaat niet om een relatief kleine misstap en ook de persoonlijke situatie van de werknemer, onder andere. goed functioneren en een dienstverband van 20 jaar, maken dat niet anders, aldus het hof.
Wat is voor werkgevers van belang?
Een werkgever kan pas overgaan tot ontslag als er een redelijke grond is, bijvoorbeeld reorganisatie, en herplaatsing in een andere, passende functie niet mogelijk is. De herplaatsingsplicht vergt een actieve en zorgvuldige zoektocht van de werkgever naar passende functies. Is of komt een passende functie beschikbaar, dan moet de werkgever die aanbieden. Uiteraard kan er dan een discussie op gang komen met de werknemer over de al dan niet passendheid van de aangeboden functie(s) en het accepteren daarvan. De weigering van een passende functie zal niet snel leiden tot ernstig verwijtbaar handelen of nalaten. De transitievergoeding zal in de regel gewoon betaald moeten worden. Niettemin is het voor werkgevers nuttig te weten dat het zonder enige goede reden afwijzen van een of meer passende functies ernstig verwijtbaar handelen kan opleveren en dus kan betekenen dat de transitievergoeding niet verschuldigd is.
Heeft u hier vragen over? Leg die dan voor aan ons team. U kunt mailen of bellen naar info@vanbladeladvocaten.nl / 030 -220 3111