In onze blogs van 31 maart en 9 april 2020 informeerden wij u over de regeling Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voorbehoud van werkgelegenheid (NOW). Dit is de regeling voor loonkostensubsidie voor bedrijven die als gevolg van de uitbraak van Covid-19 meer dan 20% omzetverlies lijden. Zie blogs Blog Details NOW bekend 31 maart 2020 en Blog Wijzigingen in de NOW 9 april 2020.
De NOW is op 1 mei 2020 gewijzigd. Aanleiding is onder meer het pleidooi van de Stichting van de Arbeid voor een uitbreiding van de regeling, zodanig dat ook een werkmaatschappij NOW kan aanvragen. Dat voorkomt volgens de Stichting van de Arbeid dat werkmaatschappijen geen andere optie hebben dan collectief ontslag en afvloeiing van de werknemers naar de WW. Ook door het bedrijfsleven is gevraagd om een versoepeling op dit punt, omdat bij omzetvaststelling op concernniveau het doel van de regeling, behoud van banen, niet altijd zou kunnen worden gerealiseerd. Bijvoorbeeld als een werkmaatschappij van het concern met zeer uiteenlopende activiteiten wel wordt geconfronteerd met 20% omzet daling of meer, maar de activiteiten van de andere werkmaatschappijen van het concern doorlopen en er daarom op concernniveau geen sprake is van 20% omzet daling. Bij onvoldoende solidariteit intern kan dit leiden tot ontslagen binnen de individuele werkmaatschappij. In verband hiermee is de regeling aangepast.
De belangrijkste inhoudelijke wijziging betreft de mogelijkheid voor individuele werkmaatschappijen van concerns met minder dan 20% omzetverlies om toch NOW aan te vragen op basis van de omzetdaling van de werkmaatschappij. De accountant zal moeten vaststellen dat er sprake is van minder dan 20% omzetdaling op concernniveau en dat er tenminste sprake is van 20% omzetdaling op het niveau van de werkmaatschappij.
Het moet gaan om een werkmaatschappij met eigen rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat een onderdeel van een rechtspersoon, zoals een vestiging of business unit niet afzonderlijk in aanmerking komt.
De volgende voorwaarden worden gesteld om als werkmaatschappij in aanmerking te komen:
- Er is geen sprake van een personeels-BV. Personeels-BV‘s moeten altijd uitgaan van omzetdaling op het concernniveau. Alleen een werkmaatschappij die zelf personeel in dienst heeft én omzet genereert kan NOW aanvragen.
- Er is een overeenkomst met betrokken vakbonden over werkbehoud binnen de werkmaatschappij. Dit zal meestal de vakbond zijn waarmee de cao is afgesloten. Als er geen vakbonden betrokken zijn bij een werkmaatschappij met 20 of meer werknemers, dan volstaat een akkoord met een andere vertegenwoordiging van werknemers. Als de werkmaatschappij minder dan 20 werknemers heeft, kan een afspraak worden gemaakt met een vertegenwoordiging van werknemers. De accountant moet een verklaring afgeven dat aan deze voorwaarde is voldaan. Als niet aan deze voorwaarde is voldaan dan bestaat er geen recht op de subsidie en wordt het voorschot achteraf teruggevorderd.
- Geen dividend of bonus uitkeren en geen eigen aandelen kopen. Als de werkmaatschappij een beroep doet op de NOW, moet het concern voorafgaand aan de aanvraag verklaren over 2020 geen dividend of bonussen uit te keren of eigen aandelen terug te kopen. Dit geldt tot aan en inclusief de datum van de aandeelhoudersvergadering waarin de jaarrekening in 2021 wordt vastgesteld. Een concern moet zich aan deze verplichting houden, bij gebreke waarvan de subsidie op nihil wordt vastgesteld.
Onder bonussen worden zowel winstdelingen als andere bonusbetalingen verstaan. Het verbod op bonusbetaling geldt alleen voor de directie en het bestuur van het concern en de werkmaatschappij die NOW aanvraagt. Het geldt dus niet voor het overige personeel.
Er geldt een uitzondering als een ondernemer verplicht is dividend uit te keren op grond van een vaststellingsverklaring met de belastingdienst of een wettelijke plicht vanuit belastingwetgeving.
Om strategisch gedrag zoveel mogelijk te beperken is een aantal voorwaarden en waarborgen opgenomen, zoals bijvoorbeeld het verplicht corrigeren van de omzetdaling bij uitlening van werknemers van de werkmaatschappij naar een andere entiteit binnen het concern. Ook het overdragen van werkzaamheden aan andere werkmaatschappijen die ten koste gaan van de subsidie vragende entiteit is niet toegestaan. Hier is een belangrijke rol voor de accountant weggelegd.
De versoepeling geldt alleen voor aanvragen die worden gedaan na inwerkingtreding van de wijziging, dus voor aanvragen vanaf 5 mei 2020.
Indien u vragen heeft over de NOW of over andere mogelijkheden die u als ondernemer heeft tot reorganisatie en/of kostenbesparing tijdens de Corona crisis, dan kunt u contact opnemen met een van onze specialisten.