Moet een werkgever een bonus doorbetalen tijdens ziekte?
Heleen Dammingh 28 jan 2025

Moet een werkgever een bonus doorbetalen tijdens ziekte?

De vraag of een werkgever verplicht is om een bonus uit te betalen aan een werknemer die ziek is, speelt regelmatig in de praktijk. Dat hangt af van verschillende factoren, zoals het type bonus en de afspraken in de arbeidsovereenkomst of cao. Hieronder leggen we de belangrijkste punten uit.

Wettelijke regels
In Nederland is een werkgever verplicht om tijdens ziekte van een werknemer maximaal 104 weken minimaal 70% van het (maximale dag) loon door te betalen (artikel 7:629 BW). Vaak wordt in een arbeidsovereenkomst of cao een hoger percentage afgesproken, bijvoorbeeld 100% in het eerste ziektejaar.
Artikel 7:629 lid 1 BW geldt alleen voor loon dat “naar tijdruimte’ wordt vastgesteld, zoals maandloon, ploegentoeslag, vakantiebijslag en een dertiende maand.
Voor loon dat niet naar tijdruimte wordt vastgesteld – zoals overwerk, stukloon, provisie of prestatiebonussen – bepaalt de wet dat een zieke werknemer recht heeft op het gemiddelde van wat hij had kunnen verdienen als hij niet ziek was geweest.

Het hangt onder meer van de soort bonus af, of de werknemer recht heeft op doorbetaling van de bonus bij ziekte.

  • Bonus op basis van persoonlijke prestaties
    Een persoonlijke prestatiebonus wordt toegekend wanneer een werknemer zijn individuele doelen behaalt. Als een werknemer ziek is, maar aannemelijk kan maken dat hij deze doelen zou hebben gehaald als hij niet ziek was, heeft hij doorgaans recht op deze bonus.
  • Bonus op basis van bedrijfsprestaties
    Een bonus die uitsluitend afhankelijk is van de prestaties van het hele bedrijf, bijvoorbeeld het behalen van een vastgesteld winstniveau, hoeft tijdens ziekte meestal niet te worden uitgekeerd. Uitzonderingen kunnen echter gelden als er afwijkende afspraken zijn gemaakt of als goed werkgeverschap een uitkering rechtvaardigt.
  • Bonus met gemengde voorwaarden
    Sommige bonussen zijn deels afhankelijk van individuele prestaties en deels van bedrijfsprestaties. In zulke gevallen heeft een zieke werknemer vaak recht op (een evenredig deel van) de bonus, afhankelijk van de mate waarin de persoonlijke prestaties kunnen worden vastgesteld.

Hoe wordt de hoogte van een bonus tijdens ziekte bepaald?
Als de werkgever verplicht is om een bonus uit te keren tijdens ziekte, is de volgende vraag: hoe hoog moet die bonus zijn? De wet stelt dat de werknemer recht heeft op de bonus die hij had kunnen verdienen als hij niet ziek was geweest.
In de praktijk kan dit lastig te bepalen zijn, omdat de werknemer door ziekte zijn doelen niet heeft gehaald. Vaak wordt daarom uitgegaan van de gemiddelde bonus over de afgelopen drie jaar. Dit is een gebruikelijke methode en wordt ook toegepast bij het berekenen van de transitievergoeding.

Mag een werkgever bonussen uitsluiten bij ziekte?
Dat kan alleen als een werknemer in totaal minimaal 70% van het maximum dagloon krijgt betaald bij ziekte. Over het meerdere kun je afwijkende afspraken maken: dat moet je dan vooraf duidelijk schriftelijk overeenkomen als onderdeel van de afspraken in een arbeidsovereenkomst.
In bijzondere omstandigheden kan het zijn dat zo’n afspraak geen stand houdt, bijvoorbeeld als de ziekte is veroorzaakt door de werkgever of als sprake is van discriminatie op grond van ene chronische ziekte.

Conclusie
Of de werkgever een bonus moet doorbetalen tijdens ziekte hangt af van de hoogte van het loon, het type bonus en de afspraken die met de werknemer worden gemaakt. Leg de afspraken goed vast in de arbeidsovereenkomst om misverstanden te voorkomen: duidelijke afspraken  zijn essentieel.