Gezamenlijke uitleg beleidsregels ‘De zieke werknemer’
De gezamenlijke uitleg is tot stand gekomen na afstemming met stakeholders en heeft betrekking op de periode van de ziekmelding tot het eerste advies van de bedrijfsarts.
De uitleg maakt duidelijk dat de werkgever en werknemer, alvorens de bedrijfsarts wordt ingeschakeld, best in gesprek mogen gaan over de manier waarop de terugkeer naar werk invulling kan krijgen. De werkgever mag in dat gesprek echter niet vragen welke (deel)taken of (deel)functies de werknemer nog kan uitvoeren of druk op de werknemer uitoefenen om deze informatie te delen. De werknemer mag wel op eigen initiatief met de werkgever bespreken welke taken hij nog zou kunnen doen.
De werkgever mag het gesprek tussen werkgever en werknemer vervolgens vastleggen. Mocht de werknemer ook op eigen initiatief informatie hebben gegeven over zijn ziekte, de functionele mogelijkheden of beperkingen of een diagnose of behandeling, dan mag de werkgever deze gegevens niet registreren. De werkgever kan de functionele mogelijkheden en beperkingen die de bedrijfsarts heeft vastgesteld en gedeeld met werknemer en werkgever wel registreren.
Feitelijk komt de nadere uitleg neer op een bevestiging van de bestaande regelgeving. De problemen die door werkgeversorganisaties waren aangekaart, zoals de drempel van de inschakeling van de bedrijfsarts om te kunnen praten over werkhervatting, de omgang met medicijngebruik op gevaarlijke werkplekken, het vergoeden van nota’s van behandelaars door werkgevers en (anoniem)werkdruk-onderzoek worden door de nadere uitleg niet opgelost. Werkgevers zullen zich dus moeten houden aan het beleid van de Autoriteit Persoonsgegevens, dat hieronder wordt samengevat.
Waar mag een werkgever bij een ziekmelding naar vragen?
Op grond van de beleidsregels mag de werkgever alleen de volgende gegevens over de gezondheid van de zieke werknemer vragen en registreren:
- het telefoonnummer en (verpleeg)adres;
- de vermoedelijke duur van het verzuim;
- de lopende afspraken en werkzaamheden;
- of de werknemer onder een van de vangnetbepalingen van de Ziektewet valt;
- of de ziekte verband houdt met een arbeidsongeval;
- of er sprake is van een verkeersongeval.
Welke gegevens mag de bedrijfsarts aan de werkgever verstrekken?
De bedrijfsarts/arbodienst mag de volgende gegevens over de gezondheid van de zieke werknemer aan de werkgever verstrekken:
- de werkzaamheden waartoe de werknemer niet meer of nog wel in staat is (functionele beperkingen, restmogelijkheden en implicaties van soort werk dat de werknemer nog kan doen);
- de verwachte duur van het verzuim;
- de mate waarin de werknemer arbeidsongeschikt is;
- eventuele adviezen over aanpassingen, werkvoorzieningen of interventies die de werkgever voor de re-integratie moet treffen.
De bedrijfsarts mag geen andere gegevens verstrekken, zoals: diagnoses, naam ziekte, specifieke klachten, eigen waarnemingen over geestelijke of lichamelijke gezondheidstoestand, gegevens over therapieën, afspraken met artsen. Deze gegevens worden niet noodzakelijk gevonden voor de re-integratie/verzuimbegeleiding. De werkgever mag de werknemer ook niet naar deze gegevens vragen.
Slotopmerking
Publicatie van de gezamenlijke uitleg over de beleidsregels lost de kritiekpunten van de werkgevers niet op: de werkgever mag nog steeds slechts beperkt gegevens vragen en verwerken van de zieke werknemer. Mocht de werknemer bij een ziekmelding niet op eigen initiatief laten weten of, en zo ja, welke werkzaamheden hij nog kan doen, dan kan de werkgever nog altijd eerder (dan de wettelijke voorgeschreven maximale termijn van 6 weken) de bedrijfsarts inschakelen. Het is de taak van de bedrijfsarts om te beoordelen welke taken de werknemer met zijn beperkingen nog zou kunnen verrichten.