Definitie oproepkracht
Alle werknemers die een onzeker arbeidspatroon hebben en/of degenen die van tevoren niet weten voor hoeveel uur ze worden opgeroepen, vallen op 1 januari 2020 door invoering van de WAB onder het begrip “Oproepkracht”. Volgens de wet is onder meer sprake van een oproepovereenkomst als de omvang van de arbeid niet is vastgelegd als een aantal uren per tijdseenheid van ten hoogste één maand. Het gaat dan bijvoorbeeld om werknemers met een nul-urencontract en werknemers met een min-max contract.
Een jaarurensystematiek valt buiten de definitie van oproepovereenkomst. Voorwaarde is dan wel dat is afgesproken hoeveel uren de werknemer per jaar moet werken en de werknemer iedere maand hetzelfde loon krijgt, ongeacht het precieze aantal gewerkte uren in een maand. De inzet van de overeengekomen uren kan dan flexibel over het jaar verspreid worden.
Als de werkgever de werknemer naast een contract met een vaste arbeidsomvang inzet voor consignatiediensten of bereikbaarheidsdiensten, is geen sprake van een oproepovereenkomst.
Maatregelen voor versterking positie oproepkrachten
- Er wordt een oproeptermijn geïntroduceerd. De werkgever moet de oproepkracht minstens vier dagen van tevoren oproepen. Deze oproep dient schriftelijk of elektronisch (via e-mail, sms of WhatsApp) te worden gedaan. Doet de werkgever dit niet, dan hoeft de oproepkracht geen gehoor te geven aan de oproep. De termijn van vier dagen kan bij cao worden verkort tot minimaal 24 uur.
- De oproepkracht heeft recht op loon als de werkgever de oproep geheel of gedeeltelijk intrekt of de tijdstippen wijzigt. Indien dit gebeurt, heeft de oproepkracht recht op loonbetaling zoals in de oorspronkelijke oproep is afgesproken. Bijvoorbeeld: roept de werkgever de oproepkracht op maandag op om op vrijdag van 9 tot 12 uur te komen werken en de werkgever meldt de oproepkracht vervolgens op dezelfde dag: “kom op vrijdag maar van 12 tot 15 uur in plaats van 9 uur tot 12 uur”, dan moet de werkgever de oproepkracht over beide oproepen het loon betalen, ook werkt de oproepkracht alleen van 12 uur tot 15 uur.
- Verkorting van de opzegtermijn. De oproepkracht heeft een opzegtermijn van vier dagen (of zelfs korter als dat in de cao is bepaald). De oproepkracht hoeft daarbij niet tegen het einde van de maand op te zeggen. Voor de werkgever blijft de wettelijke opzegtermijn gelden en de werkgever dient, (tenzij anders overeengekomen) tegen het einde van de maand op te zeggen.
- Aanbieden van een vaste arbeidsomvang. Steeds als de oproepovereenkomst twaalf maanden heeft geduurd, moet de werkgever de oproepkracht binnen één maand een schriftelijk aanbod doen voor vaste arbeidsomvang voor de resterende duur van het contract. De omvang van dat aanbod moet gelijk zijn aan de gemiddelde arbeidsduur over de afgelopen twaalf maanden. Als de werkgever dit niet of niet tijdig doet, heeft de werknemer recht op loon over de gemiddelde uren die hij de afgelopen twaalf maanden heeft gewerkt.
Het aanbod beperkt zich tot een vaste omvang van het aantal uren voor de resterende duur van de oproepovereenkomst. Het aanbod moet minimaal een maand geldig blijven. De werknemer heeft geen verplichting om het aanbod te accepteren.
Door het doen van een aanbod ontstaat geen nieuw contract in de keten en de werkgever heeft ook geen verplichting om een arbeidsovereenkomst voor een langere duur of voor onbepaalde tijd aan te bieden.
Voorbeeld: is de oproepkracht ingehuurd voor 15 uur per week, maar heeft de oproepkracht een jaar lang gemiddeld 20 uur per week gewerkt, dan moet de werkgever een arbeidsomvang van 20 uur per week aanbieden. Doet de werkgever dat niet schriftelijk en tijdig, dan heeft de oproepkracht recht op loon over 20 uur per week tot het moment dat de werkgever alsnog het aanbod schriftelijk doet.
LET OP ACTIE VEREIST: Dit houdt in dat als de werkgever op 1 januari 2020 oproepkrachten heeft werken die op dat moment al twaalf maanden als oproepkracht hebben gewerkt en de oproepovereenkomst loopt nog door tot na 1 januari 2020 (of is voor onbepaalde tijd), de werkgever dus vóór 1 februari 2020 een aanbod moet doen aan deze oproepkrachten.
Indien u vragen heeft over de nieuwe regeling, neem dan gerust en vrijblijvend contact met ons op.