Per 1 april 2020 wordt de Wet compensatieregeling transitievergoeding van kracht. Vanaf dat moment kunnen werkgevers bij het UWV compensatie aanvragen voor de transitievergoeding die zij betaald hebben bij ontslag van langdurig zieke werknemers. Sinds het bekend worden van de compensatieregeling zijn er al diverse procedures gevoerd door werknemers om betaling van de transitievergoeding bij hun werkgever af te dwingen.
De rechtspraak over de vraag of een werkgever, gelet op de compensatieregeling, verplicht kan worden een langdurig arbeidsongeschikte werknemer te ontslaan, zodat deze aanspraak heeft op de transitievergoeding, is tot dusver echter verdeeld.
Om die reden zijn aan de Hoge Raad zogenaamde prejudiciële vragen voorgelegd over de toelaatbaarheid van slapende dienstverbanden en de vraag of een werkgever verplicht kan zijn de transitievergoeding te betalen. Op 18 september 2019 heeft de advocaat-generaal hierover advies aan de Hoge Raad uitgebracht. Het advies komt erop neer dat een werkgever in beginsel verplicht is op verzoek van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer een slapend dienstverband te beëindigen met betaling van de transitievergoeding. Het bestaan van de compensatieregeling en de wens van de wetgever een einde te maken aan slapende dienstverbanden worden als de belangrijkste argumenten genoemd. Op grond daarvan brengt de eis van ‘goed werkgeverschap’ mee dat een werkgever een werknemer niet in een ‘slapend dienstverband’ mag houden met als enige reden de betaling van de transitievergoeding te ontlopen, aldus de advocaat-generaal. Dit kan volgens haar wel anders zijn als de werkgever gerechtvaardigde belangen heeft om de arbeidsongeschikte werknemer toch in dienst te houden, bijvoorbeeld als er een reëel uitzicht is op re-integratie. De bewijslast dat er een goede reden is voor de instandhouding van de arbeidsovereenkomst komt op de werkgever te rusten, zo volgt uit het advies van de advocaat-generaal.
De vraag is of de Hoge Raad dit advies volgt. Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet. Natuurlijk volgen we dit op de voet en houden we u op de hoogte op onze website.