In de uitspraak ging het om een werkgever die de arbeidsovereenkomst met toestemming van UWV had opgezegd wegens bedrijfseconomische redenen. De werkgever had de transitievergoeding berekend over de laatste periode vanaf 1 april 2012 tot 1 februari 2021. De werknemer was het daar niet mee eens. Hij was in 1995 en 2011 binnen drie maanden na ontslagname weer in dienst getreden en vond dat de vorige twee dienstverbanden moesten worden meegeteld.
Wat zegt de wet?
Sinds 1 januari 2015 is de werkgever verplicht een transitievergoeding te betalen als het dienstverband op initiatief van de werkgever eindigt. De hoogte is afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst en komt neer op 1/3e bruto maandsalaris voor elk jaar dat de arbeidsovereenkomst heeft geduurd. Voor de berekening van de duur van de arbeidsovereenkomst worden een of meer arbeidsovereenkomsten samengeteld, mits die elkaar binnen een periode van ten hoogste 6 maanden hebben opgevolgd (voor 1 januari 2015 gold een periode van 3 maanden).
Wat oordeelt de kantonrechter?
De kantonrechter stelt de werknemer in het ongelijk. De periode van 1991 tot en met 2011 is door de werknemer zelf afgesloten en niet geëindigd op initiatief van de werkgever. De werknemer zou – als toen de huidige regeling had gegolden – ook geen recht hebben gehad op de transitievergoeding. Het beroep op het samentellen van de arbeidsovereenkomsten wordt afgewezen. De wet regelt dat arbeidsovereenkomsten, die elkaar hebben opgevolgd met een tussenpoos van ten hoogste 6, of in dit geval 3 maanden (op grond van het overgangsrecht), worden samengeteld. Dat is hier niet het geval, aldus de kantonrechter. Er zijn twee overeenkomsten voor onbepaalde tijd die elkaar, met een tussenpoos, hebben opgevolgd waarbij de eerste arbeidsovereenkomst op initiatief van de werknemer is geëindigd. Het doel van de samentelregeling is om te voorkomen dat werknemers een transitievergoeding zouden mislopen als werkgevers constructies hanteren om dat te vermijden, zoals bijvoorbeeld het telkens achter elkaar aanbieden van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. Daarvan is hier geen sprake.
Belangrijk
De wet zegt niet op wiens initiatief een eerder dienstverband moet zijn beëindigd. Ook in de toelichting op de wet wordt daar niets over gezegd. Er is tot dusver weinig rechtspraak over. Het is in elk geval belangrijk dat een werkgever bij het berekenen van de transitievergoeding nagaat of sprake is geweest van eerdere, opvolgende arbeidsovereenkomsten en hoe dat precies is gegaan (zijn er bijvoorbeeld over anciënniteit afspraken gemaakt?) om te voorkomen dat wellicht een te hoge transitievergoeding wordt betaald. Voor de werknemer is het belangrijk zich te realiseren wat de gevolgen voor de transitievergoeding zijn als hij zelf ontslag neemt.
Heeft u vragen over opvolgende arbeidsovereenkomsten en/of de transitievergoeding, neem dan gerust contact met ons op via info@vanbladeladvocaten.nl of 030-2203111