De Wet Arbeidsmarkt in balans (Wab) is onderdeel van een pakket aan maatregelen om de arbeidsmarkt te hervormen. Wij hebben deze maatregelen uitgewerkt in onze blog van 11 november 2018.
De Wab zal zeer waarschijnlijk per 1 januari 2020 in werking treden.
De effectiviteit van de in de Wab voorgestelde maatregelen werd in de Eerste Kamer betwijfeld. De veelheid aan maatregelen bracht de Eerste Kamer ertoe minister Koolmees te vragen in een ‘spoorboekje’ meer inzicht te bieden in de samenhang van alle betrokken wetsvoorstellen. Koolmees schreef naar aanleiding van dit verzoek in een Kamerbrief over de Wab te streven naar een integraal arbeidsmarktbeleid dat ‘waterbedeffecten’ zoveel mogelijk moet voorkomen. Daarmee wordt gedoeld op oplossingen voor een bepaald probleem in de arbeidsmarkt die elders weer kunnen leiden tot een nieuw probleem. Minister Koolmees heeft uiteindelijk een meerderheid van de Kamer kunnen overtuigen, inclusief de zeer kritische VVD.
De motie over ontslag als gevolg van werkweigering in verband met gewetensbezwaar werd aanvaard. De motie die de regering verzocht te komen met voorstellen voor nieuw zzp-beleid werd eveneens aanvaard. Minister Koolmees is druk doende met de uitwerking van voorstellen voor nieuw zzp-beleid.
De WWZ wordt in de loop van dit jaar geëvalueerd. De Commissie regulering van werk (commissie-Borstlap) die om advies is gevraagd over de toekomst van het arbeidsrecht, de sociale zekerheid en de fiscaliteit, zal naar uiterlijk op 1 november dit jaar haar advies uitbrengen.
Naast de Wab komen er ook andere maatregelen. Zo komt er een ‘mkb verzuim ontzorg verzekering’. De bedoeling daarvan is dat kleine bedrijven worden ontzorgd op het gebied van loondoorbetaling en ziekte en re-integratie.